Dezorientare diabolică

În trecut, în perioadele de tulburare din Biserică, credinciosul creștin putea să aștepte salvarea de la Roma, de la Sfântul Părinte Papa. Când acesta se pronunța în probleme de credință și morală orice discuție trebuia să înceteze ”Roma locuta est, causa finita est”. De la Vatican II încoace de la care suveran pontif se mai poate aștepta salvarea? De la Ioan Paul al II-lea care săruta Coranul? Când era sincer? (când vorbea de Cristos sau când îl cinstea pe pedofilul Mahomed?) De la Bergoglio sau oricare alt papă conciliar? 

Vorbind despre Biserică, Mântuitorul spunea că ”porțile iadului nu o vor birui”. Noi catolicii știm că Maica noastră Biserica este formată din 3 părți: 

  • Biserica Triumfătoare – formată din cei care au ajuns la mântuire, au obținut viziunea beatifică, sunt împreună cu Cristos – aceasta nu doar că nu poate fi biruită, ci și-a biruit cu triumf toți dușmanii 
  • Biserica Suferitoare – formată din cei care au plecat din această viață și care fără să fie rupți de Dumnezeu, nu au ajuns încă la desăvârșirea necesară pentru a primi viziunea beatifică. E vorba despre sufletele din Purgatoriu, suflete care se află pe drumul sigur către mântuire și care nu mai pot să cadă 
  • Biserica luptătoare – formată din noi toți care în viață fiind dorim mântuirea, dar aceasta nu ne este garantată și putem oricând să cădem 

Mântuitorul s-a referit la aceasta din urmă, dar promisiunea nu zice că va fi majoritară, nu zice că întotdeauna va fi un cap văzut (un papă), nu zice nici măcar că întotdeauna vor fi preoți. Promisiunea este că diavolul nu o va putea distruge cu totul până la a doua venire. 

Diavolul, prin așa-zisul conciliu Vatican II a dat o lovitură catastrofală pentru Biserică, o lovitură pregătită cu mult timp înainte. Nu voi insista pe acest lucru. Ceea ce vrea să arăt e că în orice moment un catolic poate să rămână catolic și unit cu Biserica dacă dorește acest lucru. Cel mai important este să păstreze credința așa cum a fost de la apostoli și până înainte de Vatican II. Credința nu s-a schimbat de-a lungul secolelor, ci doar a fost mai bine explicată, aprofundată (approfondimento cum zic italienii). Vatican II a creat o nouă religie prin pervertirea celei adevărate, prin așa numita adaptare la vremuri (aggiornamento).  

Nu există în acest moment o autoritate care să se pronunțe în privința stării actuale a bisericii și a soluțiilor. Ceea ce trebuie să facă fiecare catolic e să păstreze integral credința (de exemplu Catehismul Sf Pius al X-lea pentru cei mai puțin cunoscători sau Denzinger publicat înainte de 1960 pentru cei care încearcă să aprofundeze). 

În privința Liturghiei și sacramentelor lucrurile sunt extrem de complicate și neclare. Voi face o încercare de sinteză a grupărilor existente cu observații și unele recomandări personale, dar fiecare va trebui să facă eforturi mari de rațiune.  

Pentru toate afirmațiile (schismatic, îndoielnic, licit/ilicit, valid/invalid, etc) nu este timp suficient să detaliez, dar există surse inclusiv pe internet și de asemenea în postările viitoare voi aborda și aceste subiecte. 

Novus ordo – secta oficială condusă de Bergoglio și ritualul ei oficial. Este un rit schismatic (nu este liturghia romano-catolică) și ilicit promulgat fără drept de Paul al VI-lea. În privința validității este îndoielnic mai ales în traduceri. Preoția și consacrarea episcopală sunt îndoielnice având în vedere defectul de intenție. Sub nici o formă un catolic nu se poate apropia de această sectă având în vedere riscul (poate doar în pericol de moarte pentru spovadă). 

Sectele greco-schismatice – nu ar trebui să le menționez aici pentru că apropierea de aceste secte nu a fost permisă niciodată. Totuși le menționez având în vedere atracția pe care o au pentru tradiționaliști prin păstrarea ritului tradițional. Celor atrași de așa numita ”Biserică Ortodoxă” le reamintesc că nimic nu s-a schimbat în credința catolică, iar schisma și erezia sunt piedici serioase pentru mântuire. 

Riturile orientale unite – aici ritul este licit și posibil valid. Credința tot mai mult începe să fie pervertită de modernism, dar mai sunt preoți care încearcă să revină la tradiție. Cei care vor să fie catolici participând de exemplu la slujbele Bisericii Greco-Catolice le recomand precauție având în vedere unele riscuri. O să dau un exemplu de la noi din România: 

  • Sacramentele conferite de preoți sfințiți de episcopi în vârstă sau sfințiți în rit greco-catolic la care cel puțin unul dintre episcopii consacratori este fără îndoială episcop, sunt valide și licite. Dau exemplu aici pe Preasfințitul Bercea din Oradea sfințit în România sau pe Preasfințitul Claudiu din Blaj care deși a fost sfințit la Roma, a fost sfințit în rit tradițional greco-catolic de trei episcopi (din care doi erau cu siguranță episcopi) 
  • Sacramentele conferite de preoți sfințiți de episcopi îndoielnici, ar trebui evitate. Aici, cu inima grea, l-aș include pe PS Crihălmeanu de Cluj (sfințit la Roma în novus ordo). Pentru cei din Cluj, alternativă există pentru că mai sunt mulți preoți sfințiți de PS Guțiu 

Grupările tradiționaliste/conservatoare recunoscute 

Aici se includ toate cele aprobate de defuncta și frauduloasa comisie ”Ecclesia Dei”. (Fraternitatea Sf Petru, Institutul Christos Regele, Mănăstirea le Barroux, etc.) Majoritatea acestora sunt formate din ”acordiști”, din cei care l-au trădat pe Monseniorul Lefebvre sperând la un loc călduț la sânul Romei. Aici pot fi incluși și unii episcopi ”conservatori” cum ar Cardinalul Burke sau Atanasius Schneider cu o gândire infectată de Vatican II și cu o consacrare îndoielnică în noul rit.  

Pentru un credincios, în lipsă de altceva, ar putea fi o soluție doar dacă preotul a fost consacrat de un episcop sigur într-un rit vechi și doar pentru sacramentele la care nu e nevoie de episcop (ex. hirotonit de un episcop al SSPX). Chiar și în acest caz trebuie grijă mare dacă în biserica respectivă se ține și novus ordo pentru că ostiile consacrate îndoielnic se pot amesteca cu cele consacrate real.  

Fraternitatea Sfântul Pius al X-lea (FSSPX) 

Aceasta a fost fondată de Arhiepiscopul Marcel Lefebvre. În privința sacramentelor aici se poate afirma cu o mare siguranță că nu este nici un pericol. Nici chiar moderniștii nu neagă validitatea acestora. Problema care apare aici e alunecarea treptată către Roma, alunecare începută în 2012. Deja mulți preoți ai fraternității au încetat să mai predice despre erorile Vatican II. Atenție mare la cuvintele preotului pentru că alunecarea spre Roma se face pe nesimțite. Este un proces similar etapele preluării puterii în Vatican de către moderniști. 

Grupările ”rezistenței catolice” 

Aici nu avem o organizație clară sunt mici grupări constituite în jurul unor preoți care au părăsit FSSPX ca protest la apropierea de Roma. Un lider neoficial este episcopul Richard Williamson. Clar aceasta este o soluție, dar pericolele sunt foarte mari având în vedere fragmentarea și lipsa de coordonare. 

Sedevacantiștii și sedeprivaționiștii 

Nu este o mare diferență între ei, aceștia păstrează integral credința catolică și spun că persoana instalată pe scaunul lui Petru nu este papă. Diferența între ei este doar cum explică factul că scaunul lui Petru este gol de atâta timp. Legat de doctrină, eu personal nu văd nici un pericol, acești păstrează dreapta credință. Singura problemă pe care o văd la ei este succesiunea apostolică. Cei despre care am cunoștință (grupări de felul IMBC – Istituto Mater Boni Consilii, CMRI, SSPV și alții) își revendică succesiunea apostolică de la Monseniorul Thuc sau de la Episcopul Mendez-Gonzales, ambii recunoscuți de Roma (pre și post conciliu), ambii consacrați în ritul tradițional și ambii folosind ritul tradițional la consacrarea episcopilor acestor grupări. În cazul monseniorului Thuc problema este că există semne de întrebare referitoare la sănătatea sa mentală, iar în cazul episcopului Mendez-Gonzales acesta a fost în faptă și cuvânt modernist (în ambele cazuri există un risc relativ mic de defect de intenție al acordarea consacrării episcopale). 

Preoți independenți 

Aici riscurile sunt mari, nu există nici o posibilitate de a asigura cu o relativă certitudine puritatea doctrinei și nici a validității hirotonirii. Marea lor majoritate au fost hirotoniți de episcopi rebeli novus ordo… de unde și riscurile legate de validitate. 

Soluții pentru catolicii din România 

Pentru românii din străinătate este mai ușor, pot alege varianta care li se pare cea mai rațională dintre cele de mai sus. Pentru cei din România este mai greu. După cunoștința mea, deși au fost unele încercări de a aduce preoți tradiționaliști (SSPX, rezistență, IMBC în București, Arad, Timișoara sau Cluj) nu s-a reușit stabilirea unor centre permanente. În această situație, atât pentru toți catolicii (inclusiv cei de rit latin) soluția pentru a avea acces la sacramente valide este apelul la preoți greco-catolici. Trebuie doar să verifice cine este episcopul care i-a sfințit și bineînțeles să asculte cu atenție cuvintele lor pentru a nu avea surpriza unor erezii. 

În cele ce am zis nu am pus argumente pentru afirmațiile mele pentru că această postare ar fi ajuns la sute de pagini. Există pentru cine caută argumente pentru toate. Concluzia oricărui om cu rațiune este că e dezastru, dar trebuie să ne luptăm să ajungem la mântuire. Să cerem de la Dumnezeu înțelepciune și să veghem.  

Kyrie eleison!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *